Jan Johansen

TOP0 名热度:847

地区:欧美  生日:

简介: Jan Johansen (singer) (born 1966), Swedish singer
Född 1966 i Stockholm. Jan började tidigt intressera sig för musik, påverkad inte min 更多>

Jan Johansen (singer) (born 1966), Swedish singer
Född 1966 i Stockholm. Jan började tidigt intressera sig för musik, påverkad inte minst av pappa Egil. Han prövade på alla slags instrument och musikstilar, men fastnade i tonåren för trummor och rock'n'roll. Källarbanden och skolbanden blev en musikalisk utveckling men ledde inte längre än till fritidsgårdar och popbandstävlingar. Men det räckte mer en väl på den tiden. Under skoltiden spelade Jan trummor. Först i ”Erling and the Mylhats” som hade en hit (på skolan) ”Bobadilla” som drev med diskoteket som gällde på den tiden med samma namn. Bobadilla låg i runda huset mitt i slussen i Stockholm.
Senare blev JJ trummis i Night Exodus som till en början mest gjorde covers på UFO, Judas Priest och Thin Lizzy låtar. Bandet repade ofta och länge och det tog inte lång tid innan alla covers var helt utbytta av eget material. JJ skrev bl a text till en av bandets låtar ”Sweaty Baby” 1980 som senare framfördes av Nicklas Wahlgren och Ulrika Örn i filmen G – som i gemenskap. (som för övrigt innehöll scener från just Bobadilla.) Scenen kommer direkt efter den berömda badscenen på Eriksdalsbadet när Nicklas och Ulrika sitter i sängen. JJ ” Jag var kompis med Nicklas på den tiden. Min familj drev Vårholma Handel i lindalsundet i Stockholms skärgård och Nicke brukade hälsa på med sin lilla vita racing båt. Vi hade mycket kul där ute på somrarna! Night Exodus hade precis gjort sin andra demo (i Studio Bastun på bastu gatan på söder. Idag Sprinkler och ägs av Sandelin/Ekman). Demon innehöll bl a låten ”Sweaty Baby”. Nicklas älskade låten. Senare snackade han om en film han skulle vara med i och skulle spela upp låten för Staffan Hildebrand som regisserade filmen. Långfilms debuten uteblev för Night Exodus men låten smögs in ändå. Det är lite kultigt faktiskt!”
1984 blev JJ, som 18 åring, medlem i Huddingebandet Magnum Bonum. JJ turnerade i Sverige och Finland med gruppen under två år och släppte singeln ”Over and Out” (B-sida: Rebecca) Skivlabel: Gazell. Gitarristen i bandet, Mats Hedström, och JJ har skrivit musik och några har hamnat på JJ’s plattor under åren.
1990 började JJ, då 24 år gammal, som sångare i coverbandet Off Duty. De träffades första gången på Rhodos där de underhöll gästerna 7 dagar i veckan. JJ –”Månadslönen var ca 3000 kronor efter skatt. Men som reseledare var det mycket som ingick”. Efter en sommar säsong på Rhodos reste bandet hem till Stockholm där de gjorde en spelning på Victoria, som var ett bra live ställe på den tiden.
Efter bara någon vecka i Stockholm var det dags för gruppen att resa igen. Den här gången till Sunwing Åre för ytterligare en säsong med shower, skidturister och after ski. Off Duty existerade i 5 år fram till 1995 då JJ lämnade bandet för Melodifestivalen och ”Se på mej”. JJ: ”Off Duty är det bästa bandet jag spelat med och kanske någonsin kommer att spela med!”
Efter Åre var Off Duty husband på Victoria, Berns, Collage och Engelen och turnérade flitigt runt i Sverige. After Beach på bl. a Snäck & ”Magget” på Gotland & After Ski i Åre, Sälen mm. De var även husband i TV fyras Direkt Från Berns. Det finns även en skiva inspelad i Soundtrade i Råsunda. Skivan var ett samarbete med skivbolaget Alpha som inte existerar idag. Om det var Off Dutys uteblivna försäljning som var orsaken till Alphas upphörande vet ingen.
1993 hamnade han på listorna när han tillsammans med Erica Norberg sjöng duetten Lost in Paradise. Det var då JJ träffade Bobby Ljunggren som senare, tillsammans med Ingela ”Pling” Forsman & Håkan Almqvist, skrev Se På Mej.
Det finns de som tror att ”Se på mej” skrevs speciellt till JJ men så var inte fallet. JJ hade ett annat ärende till Bobby Ljunggren och Håkan Almqvists studio men tog fel på tiden. (JJ hade bokat ett jobb i studion en månad tidigare men tappat bort lappen med tiden på och trodde nu att han var 30 minuter sen.) Bobby & Håkan jobbade med ett alster när JJ dök upp och sa: - Hej. Jag körde fel! Efter ett tag skulle egentligen Håkan lägga sång på demon, som då inte hade fått Ingela ”Pling” Forsmans titel. Men eftersom JJ satt i studion fick han sjunga istället. Resultatet blev så bra att Håkan & Bobby gav låten till den då okände Jan Johansen.
Janne hade bra scenrutin när han ställde sig på Malmö Musikteater för att sjunga "Se på mig" i Melodifestivalen 1995, men för den stora publiken var han ett nytt ansikte och en ny röst. Faktum är att Jannes seger ledde till ett feberartat genombrott. Janne väckte sympatier långt utanför schlagerpubliken och han blev en folkkär artist i Sverige, Norge och Finland. I Eurovision Song Contest i Dublin kom "Se på mig" trea och den uppföljande debutplattan blev en enorm framgång. Redan i Dublin belönades singeln med en guldskiva och senare blev både singeln och albumet ”Johansen” belönad med platina. Platina på den tiden gick till skivor som sålt mer än 100 000 exemplar. Album Johansen sålde över 160 000!
Efter hemkomsten från Dublin mötte JJ publiken. Turnén 95 var hysterisk. Det rådde, utan tvekan, hysteri. Från att ha uppträtt för några hundra på ”Vickan” till konserter inför 27 000 skrikande fans i Linköping. Konserter, promotion och intervjuerna avlöste varandra. ”Se på mej” slog rekord på svensktoppen med 15 veckor som nummer ett. Den låg hela 28 veckor på listan. JJ gjorde även tv i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. I Tyskland vann JJ The German Eurovision Club’s egna omröstning av Eurovision Song Contest. JJ ”På Liseberg fick jag skriva autografer i 4 timmar! Det blev rekordet som står sig än idag. Det var en fantastisk tid men jag längtar inte tillbaks. Det blev på tok för mycket och jag gick in i väggen.”
Hösten 1998 flyttade Jan tillfälligt till Norge där han hade en roll i en musikuppsättning "Candle in the Wind". Föreställningen var baserad på Elton John’s musik. Andra sångare var Anita Hegerland och kompisen från melodifestivalen 95 Cecilia Vennersten.
Efter två storsäljande album gavs den kritikerrosade plattan "Roll tide, Roll" ut 1997 där Jans Pappa, musiklegenden Egil Johansen, spelade trummor. Detta var ett "Labour of love" projekt tillsammans med Egil & The Brazz Brothers. Skivan spelades in ”live” i Rommarö Studio i Vagnhärad. JJ turnerade med Brazz Brothers i Sverige & Norge.
Efter ”Roll Tide Roll” skivan drog sig JJ tillbaka under en tid. Han skaffade sig en källarlokal i stockholm i studiokollektivet Stage Design tillsammans med bl a Jörgen Elofsson. Där skrev han bl a ”Kärlekens Hav” (svensk text: Py Bäckman) som finns med på ”Kom Hem” plattan med Barbados. JJ gjorde även instrumental musik! ”Elements” gavs ut under pseudonymen ”Liza Simone” och återfinns på ”Chill” plattan ”Beach House 2”
JJ ”Det går ju inte att skriva chill-out musik, bli tagen på allvar och heta Jan Johansen! Så Christer Sandelin döpte mig helt enkelt till Liza Simone!”
Under 1999 jobbade JJ med Susie Päivärinta och Nestor Geli. På ett år skrev de ca 35 låtar ihop. JJ var medkompositör, orkestrerade och producerade. Albumet ”In the Sun” kom inte ut förrän 2005. Låten ”New Day” spelades in av den japanska artisten Miz och gick bra i japan. Miz version av ”New Day” gick även som tv reklam under lång tid och laddades flitigt ner som ringsignal i Japan.
Melodifestivalen 2001 med låten "Ingenmansland" resulterade i en hedersvärd 4:e plats och placerade återigen Janne i rampljuset. En av JJ’s idoler, världstrummisen Per Lindvall, spelar på låten.
Samma år skrev JJ ”Looking For Love” som var med i den Norska melodifestivalen och framfördes av den norske artisten Rasmus Högseth.
Jan träffade sin blivande hustru Pia på Anna Books bröllop i juni 2001. Pia var Jans bordsdam på festen och de har sedan dess inte varit ifrån varandra mer än några dagar fram till idag. ”Vi gör allt tillsammans.” De gifte sig i januari 2002 på VIP avdelningen på Arlanda och flög direkt efter vigseln till Bangkok där de stannade på det legendariska Bangkok Oriental. De passade även på att gifta sig en gång till på Svenska Kyrkan i Bangkok.
JJ ”Vi behövde höra orden från en präst. Det var bara vi tre och några svenskar som jobbade i Bangkok. Vi hade privat chaufför och hela paketet. Sedan drog vi ut till Reily Beach”
Pia & Jan bodde först i lägenhet i centrala Stockholm. De provade sedan på villa-livet under två år men bor nu åter i "Vasastan" i Stockholm.
2002 var JJ tillbaka i Melodifestivalen. Detta år med ”Sista Andetaget” (Thomas Thörnholm/Danne Attlerud) Låten hade inte kommit med i tävlingen om inte ”Ett vackert par”, skriven av Py Bäckman och Micke Wennborn, diskats då dansbandet Grönwalls hade framfört den i radion innan tävlingen ovetandes om att den skickats in till festivalen. Sista Andetaget kom bara 6a men levde länge vidare i radio.
2003 släppte JJ plattan ”Ignition” som var ett samarbete med gitarristen, producenten och hjärnan till projektet, Peter Söderström.
På Giza.se skriver de om Ignition:
Muskulös melodisk hårdrock med starka melodier är ett bra sätt att beskriva Ignition. Ett album som håller sig inom samma ramar och klass som den typ av rock som Giant, Whitesnake eller Bon Jovi levererar. Ignition har en uppdaterad produktion utan att på något sätt tumma på de klassiska hårdrockingredienserna.
Gruppen gjorde ett bejublat uppträdande på Sweden Rock Festival 2003 i Sölvesborg.
Sweden Rock Magazine’s journalister graderade Ignitions konsert till en sjundeplatts av alla band som spelade det året.
Tobias Helmersson på Fuzzbox Magazine skrev:
Efter att ha fått förmånen att få avnjuta den omtalade "hårdrocks" plattan med schlager Jan Johansen på sång kan jag inte annat än och konstatera att en modern klassiker är gjord. Med b la låtar som Down On My Luck och Fire With Fire tänker jag stå längst fram på årets upplaga av Sweden Rock.//Tobias Helmersson
När JJ i maj (2003) släppte sin femte soloskiva "X My Heart" var det en alldeles självklar trygg och varm röst man kunde höra. Sången blir aldrig monoton och få sångare kan attackera tonerna med sådan säkerhet som JJ. På skivan ligger hiten Let your spirit fly (Ola Höglund/Anders Dannvik) från Melodifestivalen 2003 då JJ uppträdde tillsammans med Pernilla Wahlgren. Pernilla & Jan föll på målsnöret och kom på andra plats efter Fame.
Efter Melodifestivalen har Pernilla & Jan fortsatt att jobba ihop. JJ ”Pernilla är en fantastisk artist. Jag gillar att jobba med henne och vi har mycket kul ihop.”
2004 bytte JJ management och efter 10 år och jobbar idag med Stockhouse som har artister som Charlotte Perrelli, Pernilla Wahlgren och Wallstones.
JJ spelar gärna med sin trio bestående av Pontus Ågeryd (trummor, Sång), Per Björling (Bas, Sång) och kompositören Anders Borgius (sång, keyboard, piano, gitarr). JJ sjunger även gärna med storband och symfoniorkestrar men trivs bäst när han får rocka loss. Det är vad hans röst är gjord för.
JJ uppträdde i Berwaldhallen i januari 2005 på den årliga 13 dags konserten med Malena Ernman (fantastisk mezzosopran) och Sissela Kyle (som senare blev Povel Rammels 2005 års Karamelodiktstipendiat), Radiosymfonikerna och Radiokören.
Efter konserten, som även sändes i Svt, fick JJ besök i logen av Benny Andersson som berömde honom för sin insats i konserten. JJ ”Det var stort. Det var som att hälsa på Kungen”
I maj 2005 startade JJ en egen skivlabel: JJ Records, och i redan i juni släpptes första singeln som är en hyllning till racingesset Carrol Shelby och Jans favoritbil.
Resultatet blev ”Röd Mustang”. Låten är precis som bilen: Stark och snabb. (170 bpm)
Men hur kommer publiken att reagera på en snabb låt från Jan Johansen? JJ förklarar sig:
”Släpper jag en ballad säger folk: - Han släpper bara en massa ballader! – Kan han inget annat eller? Och släpper man något annat säger de:
– Varför gör du inte en ballad? Du sjunger ju ballader så fint! Man blir lätt förvirrad. Så jag startade skivbolag och nu gör jag vad jag själv känner för och hoppas att det finns några där ute som gillar det jag gillar! Man kan inte först gräva ner sig i marknadsundersökningar för att sedan gå in i studion och skriva vad man tror säljer mest! Det var inte därför jag började med musik! Det ska vara kul och musiken måste komma från hjärtat. Lyckas man med det kanske man kan roa andra också. Jag vill vara en entertainer och göra människor glada!”
På Restaurangernas Dag i Kungsträdgården 3/6 uppträdde JJ på stora scenen tillsammans med Pernilla Wahlgren och Johnny Olssons Storband för en kokande festpublik. Flera tusen besökare hade samlats för att äta gott och ta en öl eller två. Jan avslutade med ”Röd Mustang” och det är ingen överdrift att den gick hem. Publiken fick även höra ”Se på mej”, ”Bad is Good” (Album: X my heart.) Uttalas - Cross my heart!, ”Sista Andetaget” (Album: Hela vägen fram), ”Let your spirit fly” (med Pernilla Album: X my heart), Let’s stick together (Roxy Music) och Sinatras ”I’ve got you Under my skin”
Pernilla sjöng bl a sina hits Svindlande Affärer, Picadilly Circus och de båda avslutade konserten med Marvin Gaye och Tammi Terrell’s ”Ain’t no mountain high enough”

猜你喜欢

最新歌手